Voimasana-leiri, sanataide- ja kirjoitusryhmät

”Kielen magia on lumouksista vaarallisin.”

– Edward Bulwer-Lytton –

Minnan luovan kirjoittamisen kurssit ja sanataideryhmät 2022–2023

Ohjaan elokuun alussa Voimasana-kirjoitusleirin nuorille (Urjalan Ohjaamolla, päiväleiri), ja syksystä alkaa useita verkossa kokoontuvia kirjoitusryhmiä, joihin voi osallistua silloin kun itselle sopii. Lisäksi syksyllä alkaa jälleen rentouttava Voimauttava kirjoitusryhmä, joka kokoontuu Teamsilla kerran kuussa.

Katso kurssien ja leirin ilmoittautumistiedot suoraan opistojen ilmoittautumissivuilta. Linkit niihin löydät alta. Tällä sivulla kerron yleisesti kurssien sisällöistä.

Haluaisitko tilata sanataidekurssin myös teille?

Kaikki kurssit ovat tilattavissa myös muille opistoille, järjestöille ja muille tilaajille, ja niiden sisältöjä voidaan muokata erilaisille kohderyhmille. Ota yhteyttä niin suunnitellaan yhdessä!

Kurssitilaukset ja tarjouspyynnöt – ota yhteyttä:

Minna Autio
kirjoittajaminna @ gmail.com

Kaikki kurssit voidaan järjestää etänä tai lähitoimintana tilanteen tai toiveiden mukaan.


Kurssien ilmoittautuminen ja linkit

Alla olevassa listassa kurssit on lueteltu tiiviisti, ja linkeistä pääset suoraan opistojen kurssisivuille. Lisätietoa kurssien sisällöistä löydät rullaamalla alaspäin.

Valkeakoski-opisto

 • Luovan kirjoittamisen verkkokurssi B, 73 € / kausi 2022–2023

Jokiläänin kansalaisopisto

 • Voimauttavan kirjoittamisen etäryhmä
 • Luovan kirjoittamisen verkkokurssi 2

Voimasana! Kirjoitusleiri 13–17-vuotiaille

Leirillä kirjoitetaan runoja ja tarinoita, seikkaillaan kirjoitustapojen viidakossa ja metsästetään inspiraatiota ja kirjoittamisen riemua.

Tulossa mahdollisesti kesällä 2023

Leirin järjestää yleensä Valkeakoski-opisto ja se on osa Pentinkulman päivät -tapahtumaviikkoa.

 • yhdessä kirjoittamisen iloa
 • tutustumista muihin nuoriin kirjoittajiin
 • inspiroivia ja hauskoja tehtäviä
 • ohjaajan apua omiin teksteihin ja ideoihin

Ilmoittautuminen keväällä
Valkeakoski-opiston sivuilla


Instarunoilijat – kuva- ja sanataidepaja lapsille ja nuorille

Kuvaruno- ja runokuvapajalla tutustutaan runouden maailmaan ja ihmetellään yhdessä, mikä on runo, miten sitä voi kirjoittaa, miksi kannattaa kirjoittaa – ja miten kuvat ja kuvallisuus voivat liittyä runoihin ja muihin teksteihin.

Mikä kuvarunous?

Esim. Instagramissa ja muissa somepalveluissa on noussut esiin harrastajakirjoittajien somerunous, jossa käytetään valokuvia tai muita kuvia materiaalina, inspiraationa, runon osana tai jotenkin muuten. Kuvien tuominen kirjoittamiseen mukaan voikin olla tosi innostavaa ja hauskaa. Kuvarunot ovat olleet nimenomaan nuorten kirjoittajien suosiossa, ja niistä voi herätä ihan uudenlainen innostus kirjoittamiseen ja valokuvaamiseen.

Runokuvapajalla voidaan tutustua tähän uuteen ilmiöön ja leikkiä yhdessä runojen kirjoittamisella.

Mitä siellä tehdään?

Ensin selvitellään vähän, mistä kuvarunoissa on kysymys ja mitä runous on – ja kokeillaan sitten heti runojen kirjoittamista! Paja on keskusteleva, rento ja innostava, ja kannustaa jokaista omaan luovuuteen.

Tutustutaan runoihin ja kirjoittamiseen sekä saadaan samalla uutta inspiraatiota erilaisten kuvien yhdistämiseen omiin teksteihin.

Jos kynästä tuleekin runon sijasta proosaa tai vaikka laululyriikkaa, sekin käy! Pääasia on kirjoittaminen, innostuminen ja oma taiteilu.

Pajalla ryhmä saa hauskoja tehtäviä ja vinkkejä kirjoittamiseen myös pajan jälkeen.

Pajalla ei tarvitse tehdä mitään, mikä ei huvita; siellä huvitellaan, inspiroidutaan ja suunnitellaan omia taideteoksia!

Kohderyhmä ja tiedot

Runokuvapaja voidaan muokata ikäryhmälle sopivaksi, joten soveltuu sekä ala- että yläkouluikäisille.

Alakouluikäisten pajaa varten voidaan piirtää ja askarrella erilaisia kuvia runoja varten esim. kuvaamataidon tunnilla, joten mahdollistaa monitaiteellisen toteutuksen. Runoja kirjoitetaan suoraan kuvaan tai leikataan vaikka sanoja lehdistä ja liimataan niistä leikerunoja kuvan päälle.

Yläkoululaisten pajalla voidaan lähteä vaikkapa ulos luontoon valokuvaamaan kännykällä taidekuvia tai käyttää jo olemassa olevia valokuvia. Pääsääntöisesti yläkoulun pajoilla runoja tehdään valokuviin omilla kännykkäsovelluksilla. Yläkoululaisten runokuvia voidaan julkaista Instagramissa tai muilla somesivuilla, jos nuoret niin haluavat.

Pajoja voi tilata kouluille, kerhoihin, tapahtumiin yms. Tilaa tai pyydä tarjous!

Jos toimitte Forssan seudulla tai lähialueilla Lounais-Hämeessä ja haluatte tilata Instarunoilijat-pajan Kulttuuriyhdistys Kuvion kautta, ota yhteyttä Kuvioon: www.kuvio.org/yhteystiedot


Voimauttavan kirjoittamisen etäryhmä

Tuntuuko sinusta joskus, ettet ehdi rauhoittua tai miettiä asioita? Oletko kuormittavassa tilanteessa ja kaipaat mukavaa hetkeä kaiken keskelle? Tule mukaan lempeään ja rentoon voimauttavan kirjoittamisen etäryhmään.

 • voit osallistua mistä tahansa puhelimella tai tietokoneella
 • yhdessä kirjoittamisen iloa
 • omaa kirjoitusaikaa ja inspiroivia tehtäviä
 • ei tarvitse jakaa omia tekstejä muille
 • teemoina oma elämä, tulevaisuus, unelmat ja toiveet, hyvän olon asiat, luovuus ja herkkyys, mielenrauha…
 • tule virkistymään kirjoittamalla

Ryhmässä voit kirjoittaa ajatuksistasi ja tunteistasi mukavien tehtävien avulla. Kokoontumiset ovat Teamsilla tai Zoomissa, mutta omaa videota ei ole pakko laittaa päälle. Tekstejä ei jaeta muille, joten voit aina kirjoittaa täysin avoimesti. Kirjoitustehtävät ovat lyhyitä, 10–15 minuutin helppoja juttuja. Ryhmä sopii kaikenlaisille kirjoittajille. Osallistua voi mistä tahansa, missä on nettiyhteys.

Miksi kirjoittaa?

Kirjoittamalla voi käsitellä tunteita, joita voi olla vaikea selittää. Kirjoittaessa voi yllättää itsensä terävillä ja yllättävillä oivalluksilla omasta elämästä, ajatuksista, ihmissuhteista ja menneisyydestä. Kirjoittamalla voi muuttaa kurjankin päivän mukavaksi illaksi.

Kirjoittaminen voi myös olla meditatiivinen kokemus, jossa saa syvällisen yhteyden omaan itseen. Kirjoittamalla voi keskustella itsensä kanssa kuin hyvä ja läheinen ystävä, johon voi aina luottaa. Ryhmässä tehtävien mukaan kirjoittaessa voi päästä sellaisten ajatusten lähteille, joita ei olisi arvannut ajattelevansa.

Voimauttavan kirjoittamisen ryhmä inspiroi myös tarttumaan kynään kokoontumisten välillä, herättelee luovia prosesseja ja tsemppaa tarvittaessa suuriinkin muutoksiin. Ja tärkeimpänä kaikesta, ryhmässä kirjoittaminen on tosi kivaa!Luovan kirjoittamisen verkkokurssi alkaville

Verkkokurssilla saat inspiroivia kirjoitustärppejä, palautetta teksteistäsi sekä tietoa kirjoittamisesta. Kurssilla koetaan kirjoittamisen iloa, kirjoitetaan uutta ja viimeistellään omia tekstejä, rohkaistutaan ja inspiroidutaan.

 • soveltuu kaikenlaisille kirjoittajille
 • Peda.net- tai Google Classroom -palvelussa omilla tunnuksilla
 • osallistuminen oman aikataulun mukaan
 • tarjolla palautetta, kirjoitustärppejä ja tietoa kirjoittamisesta
 • palautetta kaipaavilla teksteillä vapaaehtoinen deadline neljän viikon välein

Kurssilla saat myös tärkeää vertaistukea toisilta kirjoittajilta, ja se soveltuu monenlaisille kirjoittajille. Kaikki tekstit ja sisällöt näkyvät ainoastaan ryhmän jäsenille.

Omia (vapaavalintaisia) tekstejä voi lähettää neljän viikon välein (jos haluaa palautetta) ja samoihin aikoihin saat uusia kirjoitustärppejä ja tietoa kirjoittamisesta. Kirjoitustärppien avulla voi kokeilla erilaisia kirjoitustapoja ja saada ideoita omiin teksteihin. Kaikki ryhmälle julkaistut sisällöt pysyvät koko ajan osallistujien luettavana ja niitä voi tutkia ja tehdä milloin vain. Voit osallistua kaikkeen sen verran kuin itse haluat ja ehdit.

Ryhmässä voit myös keskustella kirjoittamisesta toisten kirjoittajien kanssa, kertoa omista projekteistasi tai esim. kysyä neuvoja kirjoittamisen pulmakohtiin. Huutia saavat mm. valkoisen paperin kammo, inspiraationpuutostila sekä yksinäisen kirjoittajan myytti.

Osallistuminen kotoa käsin on helppoa, vaikka keittiönpöydän äärestä. Kunhan sinulla vain on tietokone ja nettiyhteys, olet jo perillä!

Ryhmään liittymisohjeet ja osoitteen saat sähköpostilla ilmoittautumisajan päätyttyä. Tervetuloa mukaan!


Luovan kirjoittamisen verkkokurssi jatkaville

Kurssi on jatkoa viime vuoden kirjoittamisen verkkokursseille. Kurssilla saat uusia inspiroivia kirjoitustärppejä, palautetta teksteistäsi sekä tietoa kirjoittamisesta.

 • jatkoryhmä edellisten vuosikurssien osallistujille
 • Peda.net- tai Google Classroom -palvelussa omilla Gmail-tunnuksilla
 • osallistuminen oman aikataulun mukaan
 • tarjolla palautetta, kirjoitustärppejä ja tietoa kirjoittamisesta
 • palautetta kaipaavilla teksteillä vapaaehtoinen deadline neljän viikon välein

Kurssilla saat myös tärkeää vertaistukea toisilta kirjoittajilta, ja se soveltuu monenlaisille kirjoittajille. Voit lähettää tekstejä, hakea tietoa tai osallistua keskusteluihin milloin vain sinulle itsellesi sopii.

Lähetysdeadlinet ovat tuttuun tapaan neljän viikon välein ja samoin avautuu uusia kirjoitustärppejä. Kaikki ryhmälle julkaistut sisällöt pysyvät koko ajan osallistujien luettavana ja niitä voi tutkia ja tehdä milloin vain. Mikään kurssilla ei ole pakollista, eli voit edelleen osallistua kaikkeen sen verran kuin itse haluat ja ehdit.

Ryhmässä voit jatkaa keskustelua kirjoittamisesta toisten kirjoittajien kanssa, kertoa uusista projekteistasi tai esim. kysyä neuvoja kirjoittamisen pulmakohtiin. Huutia saavat mm. valkoisen paperin kammo, inspiraationpuutostila sekä yksinäisen kirjoittajan myytti.

Liittymisohjeet ja linkin uuteen ryhmään saat sähköpostilla ilmoittautumisajan päätyttyä.

Tervetuloa mukaan rentoon ja iloiseen kirjoitusryhmään!

Lisätietoja kursseista:

Lisätietoa

Valkeakoski-opiston toimisto

Jokiläänin kansalaisopiston toimisto

Minulta voi kysyä kurssien sisällöistä ja yksityiskohdista: kirjoittajaminna[at]gmail.com

Advertisement